МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ – ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

През учебната 2015/2016  година учениците от втори до шести клас в  ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, Горна Оряховица, работят по проект на тема „С хранене и спорт към здравословен живот” под ръководството на преподавателя по биология и химия Валентина Кирова. Целта на проекта е да вдъхнови и мотивира учениците за придобиване на здравословни навици на живот: здравословно хранене, спорт, активен дневен режим с цел намаляване на риска от заболявания.

Учениците от втори клас с  радост се включиха в проекта, който им даде възможност да придобият знания за значението на плодовете и зеленчуците, знания за  придобиване  на хигиенни навици при употребата им, знания за отглеждането  и съхраняването им. На 31.03.2016 г. второкласниците представиха своята изложба под надслов „Моите приятели – плодовете и зеленчуците”, в която бяха включени  рисунки и апликации, изработени от децата, както и разнообразни плодове и зеленчуци, подредени в специален кът за здравословно хранене. Малките ученици зарадваха със своите песни и стихове учениците от начален етап и подготвителната група и отправиха своето послание към другите деца: „Нека бъдем винаги здрави и бодри, като включваме на трапезата повече плодове и зеленчуци! Да пазим природата чиста, защото тя е нашият живот! И не забравяйте да сложите утре в чантата си поне една ябълка!”

От началото на учебната година до сега другите участници в проекта се включиха с различни инициативи:  третокласниците изработиха хранителна пирамида, учениците от четвърти, пети и шести клас направиха здравословни сандвичи и плодови салати, четвъртокласниците изработиха плодово-зеленчукова азбука, на 15.02.2016 г.беше проведен Ден на здравословното хранене в училището и той ще остане като традиция през следващите години, шестокласниците  изработиха постери с правила за здравословно храненеза всяка класна стая.  Използват се часовете по модул за организиране на спортни игри на открито, всеки петък се провежда турнир между шестите класове по волейбол или баскетбол.

 

Picture 317 Picture 319(1) Picture 320 Picture 345 Picture 357 Picture 363

Етикети:  

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.