Mobility 2

Работно посещение в Португалия

по  проект по Програма  „Еразъм+“

 

          Членове на екипа от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ по програма „Еразъм+“ – станаха част от кампания за насърчаване на двигателната активност и водене на здравословен начин на живот на юношите в Европа.

          Втората мобилност по проект „We’d Better Shape Up!” се проведе в Португалия. За целия екип от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ беше удоволствие да се включи в различните инициативи, подготвени от домакините от училище „Alberto Sampaio“ в гр. Брага. Заедно с приятелите от Уелс, Италия и Португалия нашите ученици Никол Величкова, Ния Пантилеева, Рая Маркова, Даниел Нешев и Галин Кирилов участваха в учебни часове в училището, танцуваха зумба на открито, наблюдаваха урок по карате и бяха на поход сред девствената природа в Национален Парк „Пенеда-Гереш“, който представлява съчетание от обширни гори, тучно- зелени поля, скални блокове, богат растителен и животински свят.

          Една от планираните дейности по проект Еразъм + „We’d Better Shape Up!” на тема „Здравословно хранене – средиземноморска диета“ имаше за цел да срещне малките ученици с професионалното мнение и опит на експерт по темата. Участниците в проекта слушаха беседа за ползите от средиземноморската диета, отговаряха на въпросите на експерта, надпреварваха се в състезание по приготвяне на здравословна храна, като подбраха и приготвиха меню, което овкусиха и дегустираха. Никол Величкова спечели първо място за най-красиво подредена чиния.

          В Португалия българската група ученици и учители се запознаха с богатата антична, средновековна и ренесансова история на град Брага, по-известен като архиепископския град. Градът впечатлява с множеството запазени католически храмове от XI – XVIII век и архитектурни комплекси. Най-впечатляващото религиозно светилище в Португалия „Бом Жезуш ду Монте” се намира на 6 км източно от Брага в зелен парк, разпростиращ се по западните склонове на Монте Еспиньо.

          На проведените работни срещи на учителите беше отчетено участието на учениците в различните  дейности, домакинството на гостуващите ученици, разпространението на продуктите и устойчивостта на проекта.

         Домакините представиха типични португалски храни на международната вечер, която завърши с връчването на сертификати, музика и добро настроение.