„Благодарна съм на своето семейство“

 Вая Велизарова Йорданова зае първо място в конкурс за есе, посветен на християнския празник „Въведение Богородично“, организиран от Пловдивската митрополия.

 

 

 

dsc_5335dsc_5339

dsc_5158ВАЯ

 

Ден на християнското семейство
Есе

„Птицата в гнездото свое
пази рожби голокрили,
моят дом-гнездо и той е,
дава ми любов и сили.’’

Душата на един човек е цял Космос-всяка мисъл е необикновена и различна,а когато е и Боговдъхновена,тя се превръщав разцъфнал цвят, който разнася своето блатодатно благоухание и дарява света с мъдрост и радост. А когато мислите на двама души са обединени от един и същи копнеж и духовните им стъпки са положени на един и същи път,тогава хората се събират и остават завинаги заедно в любов вярност и единомислие.
Да!Семейството е скъпоценен дар от Бог.То е по-ценно и от най-прекрасния бисер.
Семейството е подкрепа и защита –когат о имаш на кого да разчиташ, не се чувстваш изгубен и самотен и в най-трудните моменти си силен и уверен. Семейството е обич,а когато си обичан си щастлив и спокоен. Семейството е търпение и прошка-когато обичаш някого, дори и да греши, продължаваш да го обичаш, да му прощаваш, с търпение да понасяш недостатаците му, винаги да му желаеш доброто.Семейството е милосърдие-приемашчовека до теб такъв, какъвто е и във всяка беда да бързаш да му помогнеш, подкрепяш го,насърчаваш го за вяра и надежда, молиш се за него. Семейството е жертвоготовност – родителите полагат душата си в името на своите деца и са готови да жертват всичко в името на тяхното добруване.
Семейството е онова, без което не можем да живеем. Затова Бог благославя всички семейства и когато те се отнасят с почит към Него, Той ги закриля и чува молитвите им.
Откъде съм научила всичко това?Да,повечето неща съм научила от родителите си,а други- от личните си набрлюдения.
Кръстена съм от много малка и изповядвам с радост православната вяра. Това е вярата на моето семейство. В което винаги са имали преимущество християнските добродетели. Мама ме е учила на тези качества и аз вярвам, че когато човек постигне тъпението, милосърдието, обичта, тогава той ще може да има истинско семейство. Благодарна съм на моите родители за техните грижи и праведност.Защото няма по-добро възпитание от ПРИМЕРА на добродетелната майка и благородния баща. Изпитвам голяма радост заради това, че родителите ми живеят в мир и разбирателство и много ме обичат.
Във всяко семейство. Рано или късно, децата напускат родното гнездо. И св. Анна е трябвало да се раздели много отрано със своята прекрасна дъщеря. Никой не съчувства на нейната болка така както мама. Тя много се натъжава от това , че някой ден може би няма да живеем заедно и ще се разделим.Очите и се изпълват със сълзи. От нейните сълзи разбирам, че това което имам е необикновен дар. Затова всяка вечер благодаря за него.
Благодаря за това, че съм се научила как да се съхрани този дар… за да предавам на други това знание,а именно че едно от най-прекрасните неща, които човек може да има е СЕМЕЙСТВОТО.

Вая Велизарова Йорданова
11 год.,6 кл., гр. Горна Оряховица
ОУ ‘’Св.Св.Кирил и Методий”

 

 

 

 

  

Етикети:  

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.