МОЯТ РОДЕН ГРАД ПРАЗНУВА – Видео

На 27 април в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий, Горна Оряховица, се проведе празник, посветен на 145-тата годишнина от обявяването на Горна Оряховица за град.

Гости бяха Пенка Даскова – директор на училището, Теменужка Козарева от Историческия музей, Биляна Милчева – журналист, ученици и преподаватели. Подготовката започна месеци преди това с обявяването на литературен конкурс на тема „Моят роден град празнува”, участие в изложба „Символите на Горна Оряховица”, от която децата на училището грабнаха седем награди. С голям ентусиазъм учениците потърсиха подходящи материали за историята на града, стари снимки, включиха се в изработката на декорите и осигуряване на реквизит за представлението.

       Петокласниците разказаха историята на града от римско време до наши дни, за крепостта „Ряховец”, за занаятите, за Горна Оряховица като търговски център, развитието на образователното дело през Възраждането, за ролята на читалище „Напредък”, за Георги Измирлиев и Елена Грънчарова. Втората част протече като викторина, в която учениците от пети „а” и пети ”б” клас се състезаваха, за да покажат знанията си за миналото и настоящето на Горна Оряховица.

Победителите в училищния конкурс представиха своите творби пред публиката и получиха книги със символите на Горна Оряховица, връчени от Теменужка Козарева от Историческия музей.

       В третата част на празника беше направена възстановка на подготовката на Априлското въстание, ушиването на знамето на І революционен окръг от горнооряховските девойки и предаването му на революционерите, спасяването на града от Елена Грънчарова, шамарът, който удря на Реуф паша и награждаването на смелата българка със златен пръстен. Прозвучаха парещите думи на Георги Измирлиев „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”. За приповдигнатото настроение в залата допринесоха и песните „Боят настана”, „Къде си вярна ти, любов народна”, „Кой уши байрака” и „Пътнико свиден”. Празникът завърши с българско хоро, представено от седмокласниците.

145godini

Етикети:  , ,

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.