Посещение в Малта

Група от четири ученици и двама учители на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Горна Оряховица бяха на едноседмично посещение в Нюарк Скул, Малта.

Пътуването в периода 13.05.2019 – 17.05.2019 г. е част от дейностите по проект ”EU-Adventures.com” № 2018-1-UK01-KA229-047933_3 по програма Еразъм+, Проекти за „Стратегически партньорства за обмен на добри практики“, сектор „Училищно образование”.

Учениците от ОУ„Св. Св.Кирил и Методий” имаха възможност да се запознаят с особеностите на образователната система в Малта. Те наблюдаваха учебни часове заедно с останалите участници по

проекта – ученици и учители от Уелс, Словакия и Италия и участваха в образователна игра „Лов на съкровища”, проведена в старата столица на Малта, град Мдина.
Гостуването бе съпътствано и от богата културна програма, чрез която учениците и учителите се запознаха с бита и традициите на Малта, както и с интересни от културна и историческа гледна точка обекти.

Участниците в проекта имаха възможност да разгледат столицата Валета-Градът на Рицарите и да посетят археологическия музей и катедралата “Свети Йоан”. Впечатляващо беше посещението на Джгантия, мегалитен храмов комплекс,  изграден през епохата на Неолита на средиземноморския остров Гозо  и Лазурният прозорец.

Интересно беше и посещението в Малтийския Национален Аквариум, представящ местния подводен свят и неговата фауна и видове от други морета: Червено море, Индийския океан и др. Учениците се запознаха с любопитни факти от живота на морските обитатели и участваха в образователно ателие.