Обменна визита в България

В периода от 17.03 до 23.03 2019г ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “ гр. Горна Оряховица беше домакин на учители и ученици от Уелс, Малта, Словакия и Италия. Визитата е част от дейностите по проект „ EU – Adventures.com “, по програма Еразъм+.


Основните теми на проекта, който е с продължителност до 2020 г., са: опознаване на културното наследство, междукултурно образование, ключови компетентности в областта на науките и технологиите. В тази връзка бяха предвидени и реализирани редица дейности, с които гостите съпреживяха българските традиции, култура и история.

 В понеделник участниците бяха приветствани с „Добре дошли!“ от своите връстници, запознаха се с учители и ученици, разгледаха училището. Имаха възможност да наблюдават учебен час при най-малките деца от ПГ – „Моливко в страната на българските народни приказки“. След обяд беше реализирана първата екскурзия до с. Арбанаси, свързана с опознаване културното наследство на България.

 

 

Във вторник денят започна с урок на тема „Въведение в средновековната българска история“. Темата бе продължена с посещение в Историческия музей, където разгледаха ценни артефакти от историческото развитие на града. Гостите бяха приети на официално посещение в Община Горна Оряховица, където кметът инж. Добромир Добрев ги запозна с работата на общинската администрация, с реализираните инфраструктурни проекти и приоритетите за настоящата година. В края на срещата гостите получиха мартеници – символ на здраве и благоденствие. В следобедните часове партньорите от проекта разгледаха старата столица на България –  Велико Търново. Разходката из града беше под формата на игра „Ловци на съкровища“. Участниците, разделени в два отбора, откриваха исторически обекти, докато достигнат крайната си цел – крепостта Царевец.